CO2-Rapportageplicht? Zo pakken we dat aan!

Vanaf 1 januari 2024 heeft de overheid bepaald een CO2-rapportageplicht in te voegen met bedrijven vanaf 100 FTE. Hoe zit dit precies en hoe kun je hiermee aan de slag?
De inzet tegen klimaatverandering: je kunt er niet omheen!

Het klimaat is hot (letterlijk en figuurlijk), en daarom is er in ons kikkerlandje het Klimaatakkoord van 2019. Doel? De CO2-uitstoot met 49% omlaag trappen tegen 2030. Klinkt als een klus, toch? Nou, dat is het ook. Daarom heeft de overheid een plan uitgerold: het ‘Besluit CO2-reductie werkgebonden Personenmobiliteit’. Oftewel: hoe we de CO2 die we uitstoten tijdens het pendelen naar en tijdens ons werk gaan verminderen. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Aan de bak voor minder uitstoot!

Vanaf 2023 is het vrijwillig mogelijk om CO2-uitstoot te rapporteren via het eLoket van de Rijksoverheid, maar deze rapportage wordt verplicht vanaf 2024. Er bestaat zelfs de mogelijkheid van een individuele emissienorm na 2026. Deze regelgeving is van toepassing op werkgevers met ten minste 100 medewerkers die meer dan 20 uur per maand werken. Als er meerdere locaties zijn onder hetzelfde KvK-nummer, dienen de gegevens te worden gecombineerd. Voor organisaties met meerdere vestigingen en unieke KvK-nummers met minder dan 100 medewerkers geldt deze regelgeving niet. Het verminderen van CO2-uitstoot is echter een gezamenlijke inspanning, dus zelfs als deze regelgeving niet op jou van toepassing is, kun je bijdragen aan een duurzamere wereld.

Het besluit bevat enkele uitzonderingen, zoals vlieg- en bootreizen, voertuigen met grijze kentekens en speciale voertuigen.

Aanpak van de rapportage

Jaarlijks moet het totale aantal gereden kilometers voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten worden gerapporteerd. Splitsen per werknemer is niet vereist. Na het indienen van de rapportage ontvang je van de overheid een overzicht van de totale CO2-uitstoot en advies over mogelijke reductiemaatregelen.

Het verzamelen van deze gegevens kan een uitdaging lijken, maar er zijn manieren om dit proces te vereenvoudigen. Dit kan onder meer worden bereikt door interne systeemaanpassingen of door samen te werken met mobiliteitsdienstverleners zoals MoveBuddy.

Goede voorbereiding is het halve werk. Een grondige voorbereiding vormt de sleutel tot succes. Zorg ervoor dat je HR-team, je wagenparkbeheerders en de duurzaamheidsmanager nauw bij het proces betrekt. Vergeet ook niet om je werknemers en de ondernemingsraad volledig op de hoogte te stellen. Een doeltreffende samenwerking met leveranciers is van groot belang om de benodigde gegevens te verkrijgen en de rapportage vlekkeloos te laten verlopen.

Hoe kan MoveBuddy helpen?

Voel je je wat overweldigd door deze nieuwe regelgeving? geen zorgen, MoveBuddy kan je helpen om het proces te stroomlijnen. Wij verzamelen al je mobiliteitsgegevens voor CO2-registratie op één centrale locatie, wat zorgt voor overzicht, efficiëntie en veiligheid. Of jouw team nu gebruikmaakt van fietsen, treinen, deelscooters of leaseauto’s, bij ons ben je in goede handen. Bovendien kunnen we externe databronnen naadloos integreren in jouw rapportages, waardoor je een volledige, gebruiksklare CO2-rapportage krijgt zonder gedoe.

Wil je meer informatie over wat MoveBuddy voor je kan doen? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop. 

Ook interessant

Van kostenbesparingen tot gezonde medewerkers: fietslease in de spotlight!

De MoveBuddy Herfstvakantie Checklist voor Europa!

Leroy Eland

Data Buddy

De tekst van Leroy volgt zo snel mogelijk! Zo kun jij snel meer te weten komen achter deze nieuwe Buddy!

Stijn van Rijthoven

Sales Buddy

Meet Stijn jr., onze dynamische duizendpoot die als een vis in het water is als het gaat om het ondersteunen van collega’s. Zijn scherp oog voor detail en ondernemerszin zorgt ervoor dat iedereen op zijn tenen moet blijven! In het weekend kun je Stijn vinden op het voetbalveld, waar hij net zo enthousiast de bal aanpakt als zijn werk. Gestart als stagiaire maar inmiddels een goede kracht en aanvulling van het team!

Syp Linkels

Stage Buddy

Een leergierige, humoristische Brabander die graag een biertje lust, dat is Syp! Voor zijn studie Automotive Management studeert hij af bij MoveBuddy. Met een liefde voor F1 is het een echte autoliefhebber en helpt hij je dan ook graag verder met jouw mobiliteitsvraag. Hij komt weliswaar uit Tilburg, maar bij een Bredaas bedrijf aan de slag stond altijd al eens op zijn bucket list. Deze goed afgestelde motor is altijd klaar om te presteren!

Wendelien van de Sande

Fleet Buddy

Houdt van een gezellige babbel, wandelen met haar viervoeter Bobby en heeft kennis van zaken. Dit is Wendelien! Deze kersverse moeder houdt daarnaast van shoppen en kan bijna ieder Nederlandstalig nummer meezingen!

Bart van de Ven

Boss Buddy

Als we het hebben over een echte Brabantse levensgenieter, dan gaat het over Bart! Deze enorm harde werker, maakt er elke dag weer een feestje van. Naast het feit dat dit de meest gezellige baas is die je je kunt wensen, heeft hij een enorme passie om klanten blij te maken, dit brengt hij elke dag weer vol enthousiasme over op zijn team!