Prinsjesdag ’23, wat verandert er voor je koets?

Tijdens Prinsjesdag 2023 werden er weer een aantal veranderingen aangekondigd op het gebied van mobiliteit. In deze blogpost nemen we je mee door de belangrijkste wijzigingen die zijn gepresenteerd. Deze zetten wij graag voor je op een rijtje!

  • Verhoging reiskostenvergoeding
  • Vereenvoudigd gebruik met OV-kaart
  • Einde BPM-vrijstelling grijskenteken voor Ondernemers
  • Verhoging BPM-basisbedrag voor Personenauto's
  • Accijns op Brandstof – van de baan.
  • Ongewijzigde Bijtellingsregeling
  • Rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit
Verhoging reiskostenvergoeding

Op Prinsjesdag 2023 hebben we goed nieuws voor alle hardwerkende Buddy’s! De reiskostenvergoeding wordt verhoogd van €0,21 naar €0,23 per zakelijke kilometer. Dat betekent een beetje extra in de portemonnee. Een welverdiende boost voor het netto-inkomen!

O ja! Dit geldt overigens ook voor ondernemers! Deze mogen uiteraard ook de €0,23 van de winst aftrekken wanneer er gebruik wordt gemaakt van een privéauto of ander privévervoersmiddel. Zo is er voor iedereen een verbetering!

Vereenvoudigd gebruik met OV-kaart

Vanaf 1 januari 2024 krijg je als werkgever de mogelijkheid om medewerkers belastingvrij een OV-kaart uit te lenen of te vergoeden. Let wel eventjes op, je moet als werkgever wel kunnen aantonen dat deze kaart ook voor zakelijke ritten wordt gebruikt.

Einde BPM-vrijstelling grijskenteken voor ondernemers

Voor onze ondernemende Buddy’s is er nieuws dat we moeten delen. Helaas zal de BPM-vrijstelling voor grijskentekens eindigen met als doel dat er meer elektrische bestelauto’s op de weg komen! Hier zijn wij het natuurlijk mee eens, maar we snappen dat dit niet het leukste nieuws is. Klein lichtpuntje? Dit gaat pas in vanaf 1 januari 2025.

Verhoging BPM-basisbedrag voor personenauto's

Voor autoliefhebbers onder ons is er nog iets dat in gaat vanaf 2025 gaat gebeuren; het basisbedrag van de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) voor personenauto;s zal met €200,- worden verhoogd, kortom een personenauto wordt alleen al hierdoor €200,- duurder. Waarom? Om subsidiefondsen en emissievrije personenauto’s aan te vullen.

Accijns op brandstof – van de baan.

Goed nieuws voor onze reizigers! Het plan om de accijns op brandstof te verhogen is van de baan. Het plan om dit terug op het oude niveau van voor 1 april 2022 te brengen gaat dus niet door. Dat betekent dat je voorlopig niet hoeft te vrezen voor stijgende brandstofprijzen aan de pomp als gevolg van hogere accijnzen.

Ongewijzigde bijtellingsregeling

Geen zorgen, onze bijtellingsregeling blijft ongewijzigd. Dat betekent dat de regels met betrekking tot bijtelling voor zakelijke auto’s niet zullen veranderen. Dus geen verrassingen op dat front! Hieronder nog even een handige tabel om je geheugen wat op te frissen.

Aandrijving Bijtellingspercentage Fiscaal limiet
Fossiele brandstof 22% Volledige bedrag
Elektrisch 16% Tot €30.000,- (voor resterende waarde geldt 22%)
Zonnecel/Waterstof 16% Volledige bedrag
Rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit

Een bedrijf met 100 medewerkers of meer? Dan is het goed om even op te letten. Vanaf 1 januari 2024 komt er een rapportageplicht voor werkgevers met betrekking tot werkgebonden personenmobiliteit. Dit houdt in dat werkgevers verplicht zijn om gegevens bij te houden en te rapporteren over de mobiliteit van hun werknemers in het kader van werkgerelateerde activiteiten om uiteindelijk de vermindering van CO2-uitstoot te bevorderen.

Aangezien we je als Buddy willen ontzorgen, zijn wij al even bezig met een oplossing en kunnen je dan ook zeker verder helpen. Mocht je dit graag willen of heb je nog andere vragen, neem dan vooral contact op met een Buddy en we komen samen tot een oplossing!

Ook interessant

Van kostenbesparingen tot gezonde medewerkers: fietslease in de spotlight!

De MoveBuddy Herfstvakantie Checklist voor Europa!

CO2-Rapportageplicht? Zo pakken we dat aan!

Rob van Pelt

Fleet Buddy

De tekst van Rob volgt zo snel mogelijk! Zo kun jij snel meer te weten komen achter deze nieuwe Buddy!

Leroy Eland

Data Buddy

De tekst van Leroy volgt zo snel mogelijk! Zo kun jij snel meer te weten komen achter deze nieuwe Buddy!

Stijn van Rijthoven

Sales Buddy

Meet Stijn jr., onze dynamische duizendpoot die als een vis in het water is als het gaat om het ondersteunen van collega’s. Zijn scherp oog voor detail en ondernemerszin zorgt ervoor dat iedereen op zijn tenen moet blijven! In het weekend kun je Stijn vinden op het voetbalveld, waar hij net zo enthousiast de bal aanpakt als zijn werk. Gestart als stagiaire maar inmiddels een goede kracht en aanvulling van het team!

Syp Linkels

Stage Buddy

Een leergierige, humoristische Brabander die graag een biertje lust, dat is Syp! Voor zijn studie Automotive Management studeert hij af bij MoveBuddy. Met een liefde voor F1 is het een echte autoliefhebber en helpt hij je dan ook graag verder met jouw mobiliteitsvraag. Hij komt weliswaar uit Tilburg, maar bij een Bredaas bedrijf aan de slag stond altijd al eens op zijn bucket list. Deze goed afgestelde motor is altijd klaar om te presteren!

Wendelien van de Sande

Fleet Buddy

Houdt van een gezellige babbel, wandelen met haar viervoeter Bobby en heeft kennis van zaken. Dit is Wendelien! Deze kersverse moeder houdt daarnaast van shoppen en kan bijna ieder Nederlandstalig nummer meezingen!

Bart van de Ven

Boss Buddy

Als we het hebben over een echte Brabantse levensgenieter, dan gaat het over Bart! Deze enorm harde werker, maakt er elke dag weer een feestje van. Naast het feit dat dit de meest gezellige baas is die je je kunt wensen, heeft hij een enorme passie om klanten blij te maken, dit brengt hij elke dag weer vol enthousiasme over op zijn team!